De Week van de Goereese Vis 

31 augustus t/m 8 september 2018

Home | Programma | Restaurants | Goereese Vissoorten | Stellendamse Garnaal |
 Sponsoren | "Kunst 'naast' je bord" | Foto's | Nieuws | Contact

Nieuws

PERSBERICHT

Stichting Verbreding Visserij Goeree-Overflakkee zet zich in voor visserijtoerisme

Met de oprichting van de Stichting Verbreding Visserij Goeree-Overflakkee (Stichting VVG-O) wil de organisatie van De Week van de Goereese Vis de visserijsector op Goeree-Overflakkee letterlijk en figuurlijk beleefbaar maken voor toeristen, recreanten en de lokale bevolking.

De visserij kent een lange historie op het eiland en is nog steeds een belangrijke economische pijler op Goeree-Overflakkee met veel innovatiekracht. Iedereen heeft wel iets met vis of de visserij. Zeker het team dat dit jaar voor de 4e keer De Week van de Goereese Vis organiseert. Zij zien het evenement groeien en het draagvlak bij de vissers, vishandel, horeca, zorg, toerisme en het onderwijs groter worden. De Week van de Goereese Vis is een vanzelfsprekend evenement geworden, waar de inwoners van Goeree-Overflakkee naar uitkijken. “Tijdens deze visweek wordt er in de horeca aanzienlijk meer vis gegeten en ook op meer en andere dagen in de week. De vraag naar de Goereese vismenu’s was zo groot dat sommige restaurants ervoor kozen het speciale menu langer op de kaart te laten staan”, vertelt Kees van der Bok, medeorganisator en deelnemer met Hotel-restaurant Akershoek in Ouddorp en De Zeemeeuw in Stellendam.

Stichting VVG-O

Om de promotie van de vissector en het product vis te waarborgen voor nu en in de toekomst is de Stichting Verbreding Visserij Goeree-Overflakkee opgericht. Het doel van de stichting is om de identiteitsgebonden sector visserij van Goeree-Overflakkee, letterlijk en figuurlijk, beleefbaar te maken voor de lokale bevolking, toeristen en recreanten door een samenwerking te realiseren tussen tenminste de sectoren visserij, toerisme & recreatie, horeca, onderwijs en zorg. De organisatie van De Week van de Goereese Vis met de speciale Goereese vismenu’s, het pellen van garnalen bij De Vliedberg en meer valt hieronder, maar de bestuursleden hebben meer ambities, het hele jaar rond: visserijhistorie zichtbaar maken, lesmateriaal over de visserij voor alle basisscholen op Goeree-Overflakkee en promotieactiviteiten op het gebied van lokaal en duurzaam gevangen vis eten.

Kortom: bij Stichting Verbreding Visserij Goeree-Overflakkee klop je aan als het gaat over visserijtoerisme.

Visserijtoerisme

Visserijtoerisme, de naam zegt het al, staat voor samenwerking tussen visserij en toerisme en recreatie. Samen maak je de visserij beleefbaar door bijvoorbeeld aantrekkelijk geprijsde en kwalitatieve vismenu’s aan te bieden tijdens De Week van de Goereese Vis, rondleidingen te organiseren op vrijdagochtend in de visafslag en vissershaven, vispresentaties op scholen of een workshop vis bereiden met een wijnproeverij. “Samenwerken is voor ons heel belangrijk”, benadrukt Caroline Melissant. “Wij verzinnen en maken De Week van de Goereese Vis en alle activiteiten niet, maar dat doen we echt samen aan tafel met enthousiaste mensen uit de horeca, visserij, vishandel, zorg en het onderwijs. Een goed idee omarmen we, pakken we op en voeren we samen uit. Dat geeft enorm veel positieve energie!”

Week van de Goereese Vis 2017: 1 t/m 9 september

De vierde editie van De Week van de Goereese Vis vindt opnieuw plaats tijdens de eerste week van september van 1 t/m 9 september 2017. Tijdens deze week vieren we ook de start van het seizoen van de Stellendamse garnaal.

Bijschrift foto: Bestuursleden en werkgroep Stichting VVG-O: Mirna Bogert, Caroline Melissant, Arjanne Hameeteman, Anne Marie van Seters, Jaap Tanis, Heleen Vlietland, Marissa Tanis en Kees van der Bok.

Neem voor meer informatie contact op met Caroline Melissant caroline@trendsinzee.nl of 06 12063103

www.weekvandegoereesevis.nl

www.facebook.com/weekvandegoereesevis

Week van de Goereese Vis 2017: 1 t/m 9 september
De vierde editie van De Week van de Goereese Vis vindt opnieuw plaats tijdens de eerste week van september van 1 t/m 9 september 2017. Tijdens deze week vieren we ook de start van het seizoen van de Stellendamse garnaal. 

15 november 2016

Tijdens de De Week van de Goereese Vis wordt er meer Noordzeevis gegeten

Iedereen heeft wel iets met de visserij. Dat bleek uit een succesvolle derde editie van De Week van de Goereese Vis. Een week waarin er in de horeca meer Noordzeevis werd gegeten en de visserij een belangrijk thema in de klas op school werd.

De Week van de Goereese was ook dit jaar weer een succes. De campagne ‘iedereen heeft wel iets met de visserij’ sloeg aan, doordat de week breed werd gedragen en ‘gemaakt’ door 26 deelnemende restaurants en initiatieven van visserijondernemers, visdetaillisten, scholengemeenschappen, cultureel en sociaal maatschappelijke instellingen en zorgcentra. Ondanks dat de afgelopen jaren de vissersvloot kleiner is geworden blijft de visserij een belangrijk boegbeeld voor de inwoners van Goeree-Overflakkee.

Tijdens deze visweek werd er in de horeca aanzienlijk meer vis gegeten en ook op meer en andere dagen in de week. De vraag naar de Goereese vismenu’s was zo groot dat sommige horeca ervoor kozen het speciale menu langer op de kaart te houden staan.

Educatie
In De Week van de Goereese Vis staat genieten van vis bij een van de deelnemende restaurants op Goeree-Overflakkee centraal. Tijdens de 3e editie bleek het educatieve en sociaal maatschappelijke aspect tijdens deze week steeds belangrijker te worden. Er is behoefte aan Noordzeevis op de kaart en samen gezellig uit eten. En aan de andere kant dient het product vis en de visserij een bredere behoefte. Herinneringen van vroeger ophalen tijdens het garnalen pellen en dit oude ambacht overbrengen op de jeugd. Leren over hoe de vis gevangen en verwerkt wordt tijdens een bezoek in de visafslag en aan boord van een kotter. Echte vissen uit de Noordzee mogen aanraken in de klas. En de kleurrijke onderwaterwereld, de viskotters en visnetten onder leiding van echte kunstenaars knutselen, kleuren en schilderen op school of in ateliers. En chef-koks en koks in opleiding leren de kneepjes van het vak visfileren van experts.

Onlangs bracht Kees van der Bok van Hotel Akershoek en de Zeemeeuw met een kist Goereese vis een bezoek aan de leerlingen van de opleiding VMBO Horeca, Bakkerij en Recreatie van het Edudelta College in Middelharnis. En toen gingen ze aan de slag: koken onder leiding van een echte kok. Een Goerees vismenu. De gasten in het schoolrestaurant hebben gesmuld en de leerlingen hebben een interessante gastles gehad. De jeugd heeft de toekomst. In de visserij en in de keuken.

De Week van de Goereese Vis

Volg ons ook op Facebook

De Week van de Goereese Vis