De Week van de Goereese Vis 

1 t/m 9 september 2017

Home | Programma | Restaurants | Goereese Vissoorten | Stellendamse Garnaal |
 Sponsoren | "Kunst 'naast' je bord" | Foto's | Nieuws | Contact

Stellendamse Garnaal

Eén van de meest bekendste culinaire gerechten uit Stellendam is toch wel de garnaal. Dat wat de Stellendamse garnaal zo bijzonder maakt heeft te maken met de ondergrond van de zee. Voor de Stellendamse kust bestaat deze uit fijn wit zand, dit in tegenstelling tot sommige andere visgronden die kleiachtig zijn. Je ziet het aan de kleur van de garnaal die roodbruin is, met een typische streep op de rand van elk segment. En je merkt het aan de intense smaak.
De echte Stellendamse garnaal wordt gevangen voor de kust, aangevoerd in de visafslag van Stellendam en handgepeld in Stellendam. Alleen bij visgroothandel Poisson & Cuisine in Stellendam aan de haven worden de garnalen nog traditioneel handgepeld. En dat proef je!

Ark van de Smaak
Sinds 2015 behoort de Stellendamse garnaal officieel tot de Ark van de Smaak. Met de Ark van de Smaak beoogt Slow Food de (voedsel)biodiversiteit te behouden en te herstellen. Deze dreigt in rap tempo te verschralen met alle gevolgen van dien. 

De Ark van de Smaak verzamelt kleinschalige kwaliteitsproducten, die tot een bepaalde cultuur, historie of traditie behoren. Het is een bijzondere erfenis van fruitsoorten, groentes, dierenrassen, kazen, broodsoorten, zoetigheden en vleeswaren.

De Ark van de Smaak is bedoeld om te laten zien dat deze producten bestaan en dat ze het risico lopen binnen een paar generaties te verdwijnen. Het is een uitnodiging aan iedereen om actie te ondernemen om ze te helpen beschermen, bijvoorbeeld door ze te kopen en (weer) te eten, hun verhaal te vertellen en de producenten te ondersteunen.

Kijk voor informatie op www.slowfood.nl.

De Week van de Goereese Vis

Volg ons ook op Facebook

De Week van de Goereese Vis - Stellendamse garnaal