In het mooiste straatje van het eiland Goeree-Overflakkee is momenteel een exposite over de Romeinen aan de Kust. De Romeinen zijn weer even terug op Goeree-Overflakkee. In de Kerkstraat van Sommelsdijk vind je een rij trapgevelhuisjes uit de 17e eeuw, met daarin een verrassend leuk Streekmuseum voor jong en oud. Niet voor niets is het hele complex opgenomen in Madurodam! Verspreid over 19 afdelingen wordt in het museum de geschiedenis van het Zuid-Hollandse eiland op overzichtelijke, verrassende wijze weergegeven. Je proeft er de sfeer van lang vervlogen tijden.

Kustlimes

Tweeduizend jaar geleden liep de noordgrens van het Romeinse Rijk dwars door Nederland. Deze verdedigingszone, genaamd de limes, volgde de rivier de Rijn en werd bewaakt door forten, wachttorens en waterwerken. Ook langs de Noordzee stonden militaire versterkingen. Deze kustforten vormde de Romeinse kustlimes. Gedurende de Romeinse periode kwam handel in dit kustgebied tot bloei en gingen Romeinse culturele invloeden een steeds grotere rol spelen in het dagelijks leven. Veel Romeinse sporen zijn gevonden in de bodem. De eerste vondsten op Goeree-Overflakkee werden gedaan in de 17e eeuw op het strand van Goedereede. Het waren sporen van een verdwenen wereld. Het kreeg dan ook de toepasselijke naam de “Ouwe Waerelt”.

romeinen aan de kust limes romeinen aan de kust kaart

Tentoonstelling

Een paar honderd jaar heeft Goeree-Overflakkee deel uitgemaakt van het Romeinse Rijk. In deze tentoonstelling worden bijzondere vondsten uit de regio uitgelicht en wordt een beeld geschetst van het leven in de Romeinse delta. De tentoonstelling is onderverdeeld in drie thema’s: Dagelijks leven, Handel in de delta, en Soldaten aan de grens. Voor het eerst in meer dan honderdtwintig jaar is de Ouddorpse maliënkolder voor een korte tijd terug op Goereese bodem. Het komende half jaar is hij, samen met andere vondsten uit het kustgebied, te zien in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Van dit type maliënkolder zijn tot op heden uit dat hele grote Romeinse Rijk slechts twintig exemplaren teruggevonden! En als je er toch bent, zeg dan ook even gedag tegen “Oens Neeltje”. Het altaar van de lokale Romeinse godin Nehalennia. Dit kan tot 17 februari 2024.

romeinen aan de kust tentoonstelling

Alles op je gemak teruglezen?

Bij de tentoonstelling zijn twee publicaties verschenen. In het ‘terug-in-de-tijdschrift’ wordt de jeugd mee naar Goedereede in de Romeinse tijd. Het verhaal in “Romeinen op Goeree” speelt deels in het heden en deels in het Romeinse verleden. Fantasie tegen een historische achtergrond, zo is de inhoud het beste te omschrijven.  In het boek ‘Romeinen aan de kust’ wordt in 90 pagina’s een beeld geschetst van het leven in de Romeinse delta. In vijf hoofstukken wordt ingegaan op de komst van het Romeinse leger in Nederland en het ontwikkelen van de zgn. ‘kustlimes’; het Romeinse leger en het leven van de soldaten; het leven van de lokale bevolking en de veranderingen die er kwamen met de komst van de Romeinen. Meer dan 150 kleurenafbeeldingen, platen en illustraties laten zien welke vondsten er in het kustgebied gedaan zijn.

romeinen aan de kust tijdschrift romeinen aan de kust

De tentoonstelling en de publicaties zijn mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de provincie Zuid-Holland, de gemeente Goeree-Overflakkee en de inzet van talloze vrijwilligers.