Ontdek Goeree-Overflakkee!

Locatie wordt opgehaald
In de buurt van {city}, {country}
Locatie kan niet worden opgehaald
Locatie wordt opgehaald
In de buurt van {city}, {country}
Locatie kan niet worden opgehaald.

Kom dan laat ik je zien waar het is

Raadhuis Ooltgensplaat

Kaai 2
3257AG Ooltgensplaat

HomeMijn eilandErfgoedRaadhuis Ooltgensplaat

Raadhuis Ooltgensplaat

Ooltgensplaat
Een relatief onbekend stukje historie in Ooltgensplaat. Daar staat op de Kaai een prachtig oud Raadhuis uit 1619. Op dit moment is het pand vervallen, maar de koper – de Stichting Welzijnsfonds Oostflakkee - is voornemens het helemaal te renoveren. Op Open Monumentendag, in september, moet de grote heropening zijn.

Niet alleen het pand is bijzonder, ook de koper. De stichting beheert namelijk de legaten van de boedels van de landheren Dabbe en Bigge en gebruikt het geld voor projecten die de lokale gemeenschap ten goede komen.

De boedel Dabbe is een deel van de nalatenschap van Leendert Geertse, inwoner van Oude-Tonge, die op zijn sterfdag 14 juni 1612 liet vastleggen dat de opbrengst van zijn landerijen moest gaan naar de armen.

De andere boedel is van Pieter Bigge, inwoner van Ooltgensplaat die op 25 januari 1721 stierf, en in zijn testament had bepaald dat de opbrengsten van zijn bezittingen (boerderijen en veel land) moesten worden uitgekeerd aan de kerken van Ooltgensplaat en Den Bommel en aan de gemeente. Bigge maakte overigens deel uit van het college van schout en schepenen en vervulde een belangrijke functie in de rechtspraak en het polderwezen. Het raadhuis was bekend terrein voor hem.

Met de jaarlijkse opbrengst van de boedels is nu dus ook het Raadhuis aangekocht. Het Raadhuis aan de Kaai is het oudste pand in zijn soort op het Zuid-Hollandse eiland en eigenlijk is niet helemaal zeker wie de architect was, maar mogelijk is het een ontwerp van de Vlaamse bouwmeester Melchior van Herbach.

In Ooltgensplaat gaf de ambachtsheer van Sint Adolfsland, Francois van Aerssen, opdracht tot de bouw. Het gebouw had toen ook een cachot, een brandspuithuis en een waag, de laatste had een zandstenen ingangspoort. In de waag werden goederen gewogen, totdat er een apart weeghuisje kwam bij de haven.

Het Raadhuis doorstond vele rampen en overstromingen, waaronder 1953. De laatste decennia waren echter lastig voor het pand, toen de functie van gemeentehuis wegviel. Er heeft een tijd een restaurant gezeten, maar de laatste jaren was het verval te zien.

Algemeen
Soort gebouw
Monument
Soort tip
Gebouwen en Monumenten
Toegankelijkheid
Parkeren
  • Openbaar parkeren (betaald)
Contactgegevens
Adres
Kaai 2
3257AG Ooltgensplaat

Speciaal voor jou geselecteerd

Molen De Korenbloem

Molen De Korenbloem

Molen De Korenbloem

Molen De Eendracht

Molen De Eendracht

Molen De Eendracht