Ontdek wat er te zien en beleven is op Goeree-Overflakkee

Locatie wordt opgehaald
In de buurt van {city}, {country}
Locatie kan niet worden opgehaald
Locatie wordt opgehaald
In de buurt van {city}, {country}
Locatie kan niet worden opgehaald.

Kom dan laat ik je zien waar het is

Nieuws 1 oktober 2018

Veel belangstelling voor Brakke Zaterdag

Zo’n 1.500 bewoners van de Zuid-Hollandse eilanden namen de uitnodiging aan van de samenwerkende natuurorganisaties van het Droomfondsproject Haringvliet en bezochten afgelopen zaterdag Brakke Zaterdag. Het uitgebreide programma trok een divers publiek. Naast de vele leuke natuuractiviteiten waren ook de informatieve excursies over de ontwikkelingen rond het Haringvliet in trek.

Divers programma
In het natuurgebied Scheelhoek in Stellendam dat normaal gesproken niet toegankelijk is voor publiek stond tijdens Brakke Zaterdag het hek wijd open. Met respect voor de natuur was er een divers programma aan activiteiten opgezet. De vogelexcursies met de Baardmannetjes (Nico de Haan en Hans Dorrestijn), de fietsexcursies met Camilla Dreef naar de Kwade Hoek en de natuurfotografieworkshops waren al snel volgeboekt. Maar gelukkig was er nog veel meer te doen, zoals proeven van de brandnetelsoep en insecten bij de natuurkok, een yogales voor kinderen en hun ouders waarbij het dierenleven centraal stond, een theatervoorstelling van de big bugs en voor de actievelingen een lesje bootcamp. Jong en oud wisten Brakke Zaterdag te vinden en zich uren te vermaken. De kinderen konden geen genoeg krijgen van het bouwen van meterslange waterbanen, het timmeren van een vogelhuisje en het poppen van popcorn boven een vuurtje.

Ook de meer informatieve excursies waren in trek. Daarin werd verteld over de ontwikkelingen rond het Haringvliet. Het is een belangrijk jaar voor het Haringvliet. Nog even en de Haringvlietsluizen gaan op een kier. Vissen als zalm en paling kunnen dan weer tussen zee en rivier trekken en het water van het Haringvliet wordt weer gedeeltelijk brak (vandaar de titel Brakke Zaterdag). Ook kon er wandelend of met de huifkar activiteiten van het Droomfondsproject Haringvliet bezocht worden, zoals het unieke vogelobservatorium en de nieuwe natuur in de Zuiderdiepgorzen waar de werkzaamheden op dit moment in volle gang zijn. De interesse was groot bij de bezoekers en de enthousiaste excursieleiders vertelden graag.

Haringvlietweekend
Brakke Zaterdag maakt onderdeel uit van het Haringvlietweekend. Van vrijdag 28 tot zondag 30 september waren er rond het hele Haringvliet tal van activiteiten en van alles te beleven. Gezien de naderende opening van de Haringvlietsluizen hebben de natuurorganisaties van het Droomfondsproject Haringvliet er dit jaar voor gekozen om op de zaterdag groots uit te pakken met Brakke Zaterdag. Naast de activiteiten in Scheelhoek kon men ook nog vele andere leuke activiteiten ondernemen. Zo konden bezoekers in Middelharnis op twee boten stappen om de Haringvlietnatuur vanaf het water te ontdekken. Er was zelfs een sneak preview van het nieuwe vogeleiland Bliek. Op het strand van de Kwade Hoek was er een korexcursie en themawandeling over de terugkeer van de steur en schelpdierbanken en op het strand bij het restaurant Zoet of Zout (in Stellendam) kon je terecht voor een lesje vliegvissen. Voor elk wat wils!

Droomfondsproject Haringvliet
Brakke Zaterdag werd georganiseerd door de zes natuurorganisaties van het Droomfondsproject Haringvliet en mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. In het Droomfondsproject Haringvliet werken ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten, Sportvisserij Nederland, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds met financiële steun van de Nationale Postcode Loterij uit het Droomfonds aan een ambitieus natuurherstelplan en recreatieve impuls voor het Haringvliet. www.haringvliet.nu