Ontdek Goeree-Overflakkee!

Locatie wordt opgehaald
In de buurt van {city}, {country}
Locatie kan niet worden opgehaald
Locatie wordt opgehaald
In de buurt van {city}, {country}
Locatie kan niet worden opgehaald.

Kom dan laat ik je zien waar het is

Brouwersdam


3253 Ouddorp, Scharendijke

Brouwersdam

Ouddorp, Scharendijke
Brouwersdam
De Brouwersdam beschermt ons tegen hoogwater en krachtige golven vanuit de zee. De dam is na de Oosterscheldekering het grootste Deltawerk. De Brouwersdam is tussen 1962 en 1971 aangelegd en verbindt Goeree-Overflakkee met Schouwen-Duiveland.

De Brouwersdam

is 6,5km lang scheidt de Noordzee van het Grevelingenmeer: het grootste zoutwatermeer van West-Europa (11.000 ha) heeft ook een verkeersfunctie: de N57 loopt er overheen Wat doet Rijkswaterstaat?
We inspecteren de dam regelmatig en repareren of vervangen onderdelen die versleten of beschadigd zijn. Daarnaast stuift er veel zand op de N57. Het is een enorm karwei om deze route zandvrij te houden. Bij de kust spuiten we juist extra zand op, zodat golven de dam niet beschadigen. Bij het ontwerpen van de Brouwersdam keek Rijkswaterstaat voor het eerst ook naar recreatieve mogelijkheden.

Bouw
Bij het vormgeven van dit Deltawerk keek Rijkswaterstaat voor het eerst niet alleen naar technische eisen, maar ook naar recreatieve mogelijkheden en hoe de dam zo goed mogelijk in het landschap zou passen. Landschapsarchitecten kregen daarom een grote rol in het ontwerpproces.

Bron: rijkswaterstaat.nl

De dam moest een gat overbruggen van maar liefst 6,5 km breed en op sommige plekken 30 m diep. In het midden werd daarom een werkeiland aangelegd. Door middel van een kabelbaan werden betonnen blokken en kisten in zee gestort op de plek waar de dam moest komen.

Brouwerssluis
De aanleg van de Brouwersdam beïnvloedde de omliggende natuur. Na de sluiting van de dam stond het water in de Grevelingen van de ene op de andere dag stil. Dit maakte het water brak, waardoor verschillende planten- en diersoorten uit het gebied verdwenen. Om de natuur te herstellen, opende Rijkswaterstaat in 1978 de Brouwerssluis. Het water is daardoor weer net zo zout als in de Noordzee. Geleidelijk komen planten en dieren weer terug in het gebied.

Duurzame toekomst
Er liggen plannen om in de Brouwersdam een getijdencentrale aan te leggen. Daardoor keert eb en vloed in de Grevelingen terug. Die ontwikkeling is goed voor de natuur, maar we kunnen er ook duurzame energie mee opwekken voor 50.000 gezinnen.

Algemeen
Soort gebouw
Deltawerken
Soort tip
Deltawerken
Kenmerken
Erkenningen
  • VVV
Bijzondere bepalingen
  • Fotograferen toegestaan
  • Huisdieren toegestaan
  • Openbaar toegankelijk
Toegankelijkheid
Toegankelijk voor rolstoelen
Ja
Parkeren
  • Openbaar parkeren (gratis)
In de buurt
Afstand tot bushalte
5000m
Afstand tot centrum
8600m
Contactgegevens
Adres
3253 Ouddorp, Scharendijke
Website

Speciaal voor jou geselecteerd

Molen d'Oranjeboom

Molen d'Oranjeboom

Molen d'Oranjeboom

Molen De Korenaer

Molen De Korenaer

Molen De Korenaer