Ontdek Goeree-Overflakkee!

Locatie wordt opgehaald
In de buurt van {city}, {country}
Locatie kan niet worden opgehaald
Locatie wordt opgehaald
In de buurt van {city}, {country}
Locatie kan niet worden opgehaald.

Kom dan laat ik je zien waar het is

Haringvlietdam


3251 Stellendam, Hellevoetsluis

Haringvlietdam

Stellendam, Hellevoetsluis
De Haringvlietsluizen liggen tussen de Noordzee en de monding van het Haringvliet. Ze regelen het waterpeil op een manier die vergelijkbaar is met het open- of dichtdraaien van een kraan. De sluizen staan dan ook bekend als de kraan van Europa.

De Haringvlietdam, met daarin de Haringvlietsluizen, beschermt tegen hoogwater van de zee. De sluizen voeren een groot deel van het toegestroomde Rijn- en Maaswater af naar Noordzee. De waterkering is gebouwd tussen 1956 en 1970 en verbindt Goeree-Overflakkee met Voorne-Putten.De Haringvlietsluizen30 miljardm3 water voeren de sluizen jaarlijks af

1 km lang 17 spuiopeningen, elk 56,5 m breed  34 schuiven  hebben een aparte sluis voor de scheepvaart: de Goereese sluis Wat doet Rijkswaterstaat?
Rijkswaterstaat bedient de 34 spuigaten 24 uur per dag. Wanneer we ze openen of sluiten, hangt af van de hoeveelheid water die bij Lobith (Rijn) en Borgharen (Maas) het land binnenkomt. Wanneer de rivierwaterstanden te hoog zijn, voeren de sluizen het extra water af. Gemiddeld gaat 30% van het afgevoerde water naar de Nieuwe Waterweg, de overige 70% gaat naar de Noordzee. 

Ook zijn we verantwoordelijk voor het onderhoud van de sluizen. In 2010 renoveerden we ze grondig, om ervoor te zorgen dat het complex aan alle gestelde veiligheidseisen voldoet.

Bouw HaringvlietsluizenHet dichten van het 4,5 km lange gat tussen Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten was een complexe operatie die 14 jaar duurde. Doordat schepen tijdens de bouw moesten blijven passeren, was het onmogelijk om de opening in één keer af te sluiten. Daarom bouwden we eerst een werkeiland en een werkhaven. Toen de sluizen bijna gebruiksklaar waren, spanden we vanaf het werkeiland een metershoge kabelbaan naar Voorne-Putten. De hieraan hangende gondels lieten 93.000 enorme blokken beton in het water vallen. In 2017 heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, namens de minister van Cultuur, dit inventieve Deltawerk benoemd tot Rijksmonument.Stormvloedkeringfunctie

Vanaf 2018 functioneren de Haringvlietsluizen als stormvloedkering. Bij vloed gaan de sluizen op een ‘kier’ om het ecologisch functioneren van het Haringvliet, met name de vismigratie, te kunnen verbeteren. Door de kier ontstaat er namelijk een meer natuurlijke overgang tussen zoet en zout water.

Bron: rijkswaterstaat.nl & beeldbank.rws.nl

Algemeen
Soort gebouw
Deltawerken
Soort tip
Deltawerken
Kenmerken
Erkenningen
  • VVV
Toegankelijkheid
Parkeren
  • Eigen parkeerterrein
  • Parkeergelegenheid bussen
In de buurt
Afstand tot bushalte
1500m
Afstand tot centrum
4000m
Afstand tot strand
1500m
Afstand tot zwemwater
1500m
Contactgegevens
Adres
3251 Stellendam, Hellevoetsluis
Website

Speciaal voor jou geselecteerd

Volkerakdam

Volkerakdam

Volkerakdam

Uitzichttoren Battenoord

Uitzichttoren Battenoord

Uitzichttoren Battenoord